Kandungan Sayuran Indigues

Jenis Sayuran
Kandungan zat gizi (dari 100 gram berat bahan segar)

Energi
Protein
Lemak
Karbohidrat

(kal)
(g)
(g)
(g)
Daun Kemangi
46
4,0
0,5
8,9
Daun Katuk
59
4,8
1,0
11,0
Gambas/oyong
18
0,8
0,2
4,1
Kecipir (buah Muda
405
32,8
17,0
36,6
Labu Siam
16
0,6
0,1
6,7
Leunca
45
4,7
0,5
8,1
Paria
29
1,1
0,3
5,6
Koro
125
8,3
0,7
22,1
Selada Air
17
1,7
0,3
3,0



Jenis Sayuran




kalsiun Ca
Fosfor P
Besi Fe

(mg)
(mg)
(mg)
Daun Kemangi
45
75
2
Daun Katuk
204
83
2,7
Gambas/oyong
19
33
0,9
Kecipir (buah Muda
80
200
2
Labu Siam
14
25
0,5
Leunca
210
80
6,1
Paria
45
64
1,4
Koro
17
12
2,7
Selada Air
182
27
2,5




Jenis Sayuran
Vitamin

A
B1
C

(SI)
(mg)
(mg)
Daun Kemangi
5000
0,8
50
Daun Katuk
10,37
0,1
239
Gambas/oyong
380
0,03
8
Kecipir (buah Muda
-
0,03
-
Labu Siam
20
0,02
18
Leunca
1900
0,14
40
Paria
180
0,08
52
Koro
8,0
0,11
31
Selada Air
2420
0,08
50


Sumber : http://hortikultura.litbang.deptan.go.id/IPTEK/Soetiarso_indigenous.pdf

0 Response to "Kandungan Sayuran Indigues"

Posting Komentar